Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Κυριακή της Πεντηκοστής

                    


  Η Πεντηκοστή ιστορικά είναι η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας μας και κατ'αυτήν την "μεθεόρτον και τελευταίαν εορτήν" κατά τον Άγιο Κοσμά τον Μελωδικό,γίνεται "επαγγελίας συμπλήρωσις".
   Την Πεντηκοστή την εορτάζουν και οι Εβραίοι σε ανάμνηση της κακοπάθειάς τους στην έρημο και των πολλών θλίψεων,μέχρι που μπήκαν στην γη της επαγγελία. Κατά την ημέρα αυτή που οι Εβραίοι γιόρταζαν την εορτή της Πεντηκοστής,έγινε και η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Κυρίου,σύμφωνα με την υπόσχεση που τους είχε δώσει.Ο άλλος Παράκλητος,ο Παρηγορητής δηλαδή που είναι το Άγιο Πνεύμα,μένει στην Εκκλησία για πάντα,"μένει μεθ'ημών εις τον αιώνα" κι αναδεικνύει την Εκκλησία θεοσύστατο θεσμό που κανένας δεν μπορεί να την καταλύσει.
   Το Άγιον Πνεύμα κατέβηκε σαν μία δυνατή βοή ανέμου κι εμφανίσθηκε ως φωτιά "εν είδει πυρίνων γλωσσών".Οι μαθητές πυρακτώθηκαν.Έγιναν δυνατοί,φλογεροί και αμέσως βγήκαν να κηρύξουν στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί.Το Πνεύμα εκείνη την στιγμή μεταδόθηκε σε χιλιάδες ακροατές και μάλιστα στον καθένα ξεχωριστά στην γλώσσα του,δεδομένου ότι εκεί βρίσκονταν άνθρωποι από διάφορες χώρες.
   Η μεταβολή των Αποστόλων και του κόσμου ολόκληρου ήταν αδύνατον να συμβεί αν την Πεντηκοστή δεν κατεβαόνε το Άγιο Πνεύμα,που υπήρξε η αήτητη πανοπλία των Αποστόλων.Από τότε το Άγιο Πνεύμα παραμένει διαρκώς παρόν στην ζωή της Εκκλησία,οδηγεί στην γνώση του Θεού και στην σωτηρία όσους καταφεύγουν σ'αυτήν. Διότι υπάρχει μέσα της μία δύναμη αόρατη,η οποία καταργεί όλες τις δυνάμεις του σκότους,σώζει τον αμαρτωλό και αναδεικνύει άγιο τον κατάδικο.
   Έτσι η Εκκλησία στο διάβα των αιώνων είναι η πολιτεία του Χριστού και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.
           
                                             ( Μορφές από το μικρό Συναξάρι )



                                                  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου