Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Πάτρα

Μία καλή συνήθεια που έχουμε όσοι ασχολούμαστε με το εργόχειρο και περισσότερο με το πλέξιμο,είναι να το μεταφέρουμε μαζί μας και τις ποιο μικρές μας αποδράσεις και όχι μόνο.Βάζοντας στην τσάντα μας,ένα κουβάρι νήμα μαζί με το βελονάκι μας είναι πολύ πρακτικό και βολικό,να το βγάλουμε και να πλέξουμε έστω και δύο σειρές. 
Έτσι λοιπόν,σ'ένα ταξίδι μου,στην Δυτική πλευρά της Ελλάδος,στην Πελοπόννησο,στην όμορφη Πάτρα,έπλεξα την παρακάτω δαντέλα,με προορισμό να ολοκληρωθεί αργότερα σε τραβέρσα.




Ένα φαρδύ αζούρ,κεντήθηκε στην γυροβολιά της...




   ...κοφτό μοτίβο,την στολίζει τις δύο στενές πλευρές της,εμπνευσμένο από το σχέδιο της δαντέλας, όπου την έπλεξα στην μαγευτική πρωτεύουσα,του νομού Αχαΐας.                                      




Ιδού λοιπόν και η ονομασία της τραβέρσας,με διαστάσεις,1.30 εκ. - 0,50εκ.


                                       Σας εύχομαι να περάσετε μία όμορφη,
                                       ευλογημένη και δημιουργική εβδομάδα!!!




















ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


Στα χρόνια της Βασιλείας του Αλεξίου του Κομνηνού το έτος 1081 μ.χ.έγινε στην Κωνσταντινούπολη μία μεγάλη διαμάχη.Οι άνθρωποι είχαν χωρισθεί σε τρεις θεολογικές παρατάξεις.Η πρώτη ονομαζόταν "Βασιλείτες".Σ'αυτήν ανήκαν εκείνοι που θαύμαζαν περισσότερο τον Μέγα Βασίλειο.
Η δεύτερη παράταξη ονομαζόταν "Γρηγορίτες".Αυτοί θαύμαζαν περισσότερο τον Γρηγόριο τον Θεολόγο.
Η τρίτη παράταξη ονομαζόταν "Ιωαννίτες"κι αυτοί θαύμαζαν περισσότερο τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Οι διαφορές αυτές των τριών παρατάξεων δημιουργούσαν συχνές φιλονικίες και είχαν χωρίσει τους χριστιανούς σε τρεις αντιμαχόμενες ομάδες.Τα χρόνια εκείνα ζούσε ένας Άγιος Ιεράρχης ο Ιωάννης Μαυρόπους,ο οποίος ήταν Επίσκοπος των Ευχαίτων. Ένα βράδυ πολύ λυπημένος και κουρασμένος σαν έπεσε να κοιμηθεί αξιώνεται θαυμαστού οράματος. Βλέπει στον ύπνο του,τους Τρεις Ιεράρχες της Εκκλησίας.Αρχικά τον καθένα χωριστά κι έπειτα και τους τρεις μαζί,οι οποίοι με ένα στόμα και οι τρεις μαζί του λένε:-Εμείς,όπως βλέπεις,ένα είμαστε ενώπιον του Θεού και δεν υπάρχει καμία αντίθεση,ούτε υπήρξε ποτέ αντιδικία ανάμεσά μας...όρισε μία ημέρα να εορτάζεται από κοινού η μνήμη μας,ώστε οι Χριστιανοί να μας τιμούν ενωμένους.
Έτσι καθιερώθηκε να εορτάζουν μαζί οι Τρεις Ιεράρχες στις 30 Ιανουαρίου,θυμίζοντας σε όλους ότι τους ανέδειξε το Άγιο Πνεύμα,για να είναι οδηγοί των ψυχών προς τον Ουρανό,παρηγορητές του λαού,πύρινοι στύλοι προσευχής και στήριγμα της Εκκλησίας στην αλήθεια.

Είθε να μας στηρίζουν με τις πρεσβείες τους,να μας εμπνέουν με το φωτεινό παράδειγμά τους και ως κατ'εξοχήν ευχαριστιακοί Άγιοι της Εκκλησίας μας,"αγιαζόμενοι και αγιάζοντες" τους πιστούς,να μεταδίδουν και σε μας "μετουσίαν τινά αγιασμού".

                                                         ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ


Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Σπιτάκια


Εκεί ψηλά πάνω στο βουνό,δίπλα στο ποτάμι που τρέχει το γάργαρο,κρυσταλλένιο νερό,είναι το σπιτάκι της και λίγο ποιο πέρα είναι της αγαπημένης της γειτόνισσας.Χρόνια τώρα ζούνε εκεί μόνες τους,η καθεμία στον δικό της χώρο,μακριά από τις πολυτέλειες και την κοσμοσυρροή του κόσμου.   Η μόνη τους έξοδο είναι κάθε Κυριακή,πρωί - πρωί κατεβαίνουν στο χωριό και πηγαίνουν στην εκκλησία,για ν'ακούσουν την θεία λειτουργία.          Έχουν,από ένα μικρό χωραφάκι και το καλλιεργούν με όλα τα καλά της φύσης,το καθετί στην εποχή του. Ακόμη...οι ίδιες θερίζουν το σιτάρι,το άλεθουν για να το κάνουν αλεύρι και κατόπιν να ζυμώσουν το ψωμάκι τους.
Η μόνη συντροφιά τους,είναι τα ζωάκια τους,τρεις γατούλες και δύο κατσίκες.Ένα απόγευμα όπως καθόταν δίπλα στο αναμμένο τζάκι  λέει η σπιτονοικοκυρά,στην γειτόνισσα:                                            
-Κοίτα, τις γάτες πως γυρίζουν το κεφάλι τους και βγάζουν την γλώσσα τους έξω,θα έρθει μεγάλη κακοκαιρία,με κρύο και χιόνι.
-Μακάρι,από το στόμα σου και στου Θεού τ'αυτί,να ρίξει χιόνι και να ποτιστεί η γη,ν'ανοίξουν τα νερά.Όπως έλεγαν και οι παππούδες μας,το χιόνι είναι το προζύμι της γης.
-Δεν βλέπεις καλή μου γειτόνισσα, είμαστε μέσα στην καρδιά του χειμώνα,που ακόμη και το νερό δίπλα στο ποτάμι έχει λιγοστέψει.


Σ'ένα τετράγωνο,κέντησα με σταυροβελονιά,σε μετρητό το σπιτάκι,με την καμινάδα του.Στην συνεχεία έκανα πάτσγουορκ, κατόπιν,κέντησα με βελονιά κορδονέτο τις χιονονιφάδες,να πέφτουν απαλά επάνω στο έδαφος. Εδώ είναι από την μέσα μεριά του μαξιλαράκιου,που το επένδυσα μ'ένα κομμάτι ύφασμα.


Στην γυροβολιά του έκανα ένα φαρδύ πλακέ,για να κλείσω τ'όλο σύνολο,που
 επέλεξα να χρησιμοποιήσω τις διάφορες τεχνικές και να τις συνδυάσω μεταξύ τους.


Μία φωτογραφία,με τις στουπάτες να πέφτουν απαλά πάνω στο γυμνό δέντρο,για να το ντύσουν και να τ'όμορφαίνουν μέσα στην παγωνιά, με την λευκή τους φορεσιά.


Σας εύχομαι να περάσετε μία όμορφη και δημιουργική εβδομάδα!!!















Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Τριαντάφυλλα

   Άρωμα τριαντάφυλλου,απλώθηκε και σκορπίστηκε σ'αυτήν εδώ την κουρτίνα,για να  στολιστεί και να ομορφαίνει ένα αρχοντικό παράθυρο.
   Μέσα στην παγωνιά,δειλά - δειλά, κάτω από τα σύννεφα, να διαπερνούν οι  κρυφές ακτίνες του ήλιου,μέσα από την  πλεκτή δαντέλα και τις κοφτές παραστάσεις,για να φωτίσουν και να ζεστάνουν τον όμορφο, χώρο του σαλονιού!


Στο κέντρο της,την στολίζει ένα κοφτό τριαντάφυλλο,ανάμεσα σε κοφτούς έλικες και ευθείες ....


...τονίζοντας με φιλέ και ανεβατό,τις λεπτομέρειες του!


Σας εύχομαι να περάσετε μία όμορφη και δημιουργική εβδομάδα!




Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ




"Επεφάνη η χάρις του Θεού η σωτήριος..." γράφει ο Απόστολος Παύλος και μας καλεί να γίνουμε άξιοι αυτής.
Αλλά και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης γράφει: "η χάρις και η αλήθεια διά Ιησού Χριστού εγένετο".
Το νέο λοιπόν που φέρνει στη γη ο Χριστός είναι η χάρις.Το χαροποιό μήνυμα του Ευαγγελίου,η ουσία και το βάθος του Χριστιανισμού είναι η χάρις.Το ξεχωριστό γνώρισμα της Εκκλησίας είναι η χάρις.Ότι έχει η "καινή κτίσις"που δεν υπάρχει στον παλαιό κόσμο είναι η χάρις.
Και η σημερινή μεγάλη εορτή,τα Θεοφάνεια ή Επιφάνεια,είναι η ημέρα που επίσημα και πανηγυρικά με την φανέρωση της Αγίας Τριάδος εκεί στον Ιορδάνη,έκαμε την είσοδο της στον κόσμο η θεία χάρις.
"Επεφάνης σήμερον τη οικουμένη και το φως Σου Κύριε εσημειώθη εφ'ημάς..."ψάλλει η Εκκλησία μας.



                                                  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


Ο καινούργιος χρόνος αρχίζει την πορεία του με την ευλογία ενός Ιεράρχου,του Μεγάλου Βασιλείου Επισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας.Εκείνος ο λαμπρός αστέρας της Εκκλησίας έρχεται με την εορτή της μνήμης του κάθε Πρωτοχρονιά από τον πέρα κόσμο να μας ευλογήσει και με τους λόγους του να νουθετήσει το ποίμνιο.
Γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια του Πόντου το 330 μ.χ. και ήταν γιος ευσεβών γονέων,του Βασιλείου και της Εμμελείας. Σπούδασε όσο λίγοι στις μεγάλες σχολές της εποχής του και διακρίθηκε ως ρήτορας.Συνδέθηκε με μία ιερή φιλία με τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και έμειναν μαζί σε όλη την ζωή τους. Σε ηλικία 40 ετών εξελέγη Επίσκοπος Καισαρείας.Ανέπτυξε ένα θαυμάσιο έργο φιλανθρωπίας.Ονομαστή έμεινε η περίφημη Βασιλειάδα. Επίσης από τη θέση αυτή αγωνίσθηκε κατά των αιρέσεων και δεν δίστασε να έλθει σε σύγκρουση όχι μόνο με αιρετικούς έπαρχους,αλλά και με αυτόν τον ίδιο τον αυτοκράτορα.Το μεγάλο ποιμαντικό του έργο απαιτούσε πολλούς κόπους.Οι πολλές φροντίδες όμως και η ασκητική ζωή που ζούσε του έφθειραν την υγεία, ώστε την 1η Ιανουαρίου του 378 σε ηλικία 48 ετών παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.Έμειναν όμως τα συγγράμματά του,η Θεία Λειτουργία μα προπάντων έμεινε ολοζώντανη η μνήμη και η μορφή του στο πλήρωμα της Εκκλησίας,που τον ονόμασε Μέγα και Φωστήρα της Οικουμένης.

Σας εύχομαι ολόψυχα:

Το νέο έτος 2017,να είναι ευλογημένο,ειρηνικό.καρποφόρο,με υγεία,αγάπη και ευημερία!!!